LEEFBAARHEID

Oudezijds Voorburgwal 136 – ‘Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal!’

NV Zeedijk kocht het in 1733 gebouwde monumentale grachtenpand aan in 2018. Directeur Janny Alberts besloot toen de noodzakelijke renovatie en restauratie te combineren met maximale verduurzaming. Ze vond een partner in De Groene Grachten, die de liefde voor cultureel erfgoed combineert met duurzaamheid. Hun motto is: ‘Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal!’

Alberts nam architectenbureau Van Stigt in de arm, omdat men daar veel expertise heeft op het gebied van verduurzaming. Het restauratieproject gaf aanleiding tot het oprichten van Green Light District.

Duurzaam
Aannemingsbedrijf Nico de Bont voert de werkzaamheden uit. Bedrijfsleider Eddy de Veer ziet toe op de planvorming en de uitvoering. ‘Dit project past heel goed bij de duurzame ambities van ons bouwbedrijf’, zegt hij met gepaste trots. Er komen vier appartementen, een grote bedrijfsruimte op de begane grond en een souterrain. Omdat het een monument betreft, is het een uitdaging om alles te laten passen binnen alle landelijke en lokale regelgeving. Zo was voor de plaatsing van zonnepanelen intensief overleg met Bureau Monumentenzorg en Archeologie.

Het pand zal worden verwarmd, en gekoeld, door een combinatie van aardwarmte en een luchtwarmtepomp, zodat het pand aardgasvrij is. De appartementen krijgen vloerverwarming en vloerkoeling.

De gebruikte bouwmaterialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk, biobased en circulair. De ramen van isolerend Fineomonumentenglas zorgen voor laag energieverbruik en een prettig binnenklimaat voor de huurders.

Emissiearm
De aanvoer van bouwmaterialen en de afvoer van afval gaat, zoveel mogelijk emissiearm, over water.

Zo wordt de kademuur ontzien en blijft de hinder voor omwonenden beperkt. Door bundeling van de diverse aanvoerstromen bleven de kosten beperkt, waardoor deze aanpak ook heel aantrekkelijk is voor andere projecten in de binnenstad.

Het rijksmonument ziet er weer piekfijn uit. De houten ornament boven de deur met de afbeelding van admiraal Cornelis Tromp verwijst naar ‘andere tijden’.

Nu is de deurkalf, inclusief bladgoud, weer in topconditie. Ook de klokgevel en ander decoratief beeldhouwwerk zijn gerestaureerd.

Nieuwe standaard
Eddy Veer is het meest trots op de visie van de opdrachtgevers en op de onderlinge samenwerking. ‘Dit iconische project toont aan dat erfgoed heel goed kan samengaan met duurzaamheid. Als een duurzame renovatie hier in de historische binnenstad mogelijk is, kan het ook op andere plaatsen worden toegepast. Deze innovatieve manier van werken zou eigenlijk de nieuwe standaard moeten worden in Amsterdam.’

TEKST: NORINDA FENNEMA
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus