ONDERNEMEN

Dietmar Gedexnus, meubel- en antiekrestaurateur – Alles is te maken

Achter dichte deuren en ramen zijn op de Wallen nog steeds kleine werkplaatsjes waar ambachtslieden hun specialistisch vak uitoefenen. Op de locatie waar Dietmar Gedexnus werkt, is het van buiten niet snel te zien dat er een restauratiewerkplaats zit. Hij laat dat graag zo, want vaak werkt hij aan kostbare objecten en dan is het maar beter dat mensen niet weten wat hier gebeurt.

Enigszins verborgen in een van de zijstegen van de Oudezijds Achterburgwal bevindt zich de werkplaats van Dietmar. Hij is geboren in het Duitse Hagenow en van oorsprong instrumentmaker. De liefde bracht hem naar Amsterdam, waar hij aan de slag kon bij het restauratieaterlier van Hans ’t Mannetje dat destijds was gevestigd op Uilenburg. Hij ontwikkelde er zijn uiteindelijke specialisatie als meubelrestaurateur.

Op het atelier raakte hij bevriend met houtsnijder Kees van Mierlo. Omdat hun werk elkaar goed aanvulde, begonnen ze samen een werkplaats in de Barndesteeg toen het restauratieatelier in de Uilenburgerstraat failliet ging.

Na hun vijfenzestigste konden Dietmar en Kees ieder een kleinere werkplaats huren van de Stichting Diogenes, die ervoor zorgt dat er in onze buurt nog min of meer betaalbare woon- en werkruimte voor kunstenaars is.

Mond-tot-mond
Om aan werk te komen, ging Dietmar de antiquairs in de Spiegelstraat langs om zijn vaardigheid te laten zien. Zo kreeg hij zijn eerste opdrachten binnen. Daarna deed de mond-tot-mondreclame de rest. Zijn opdrachtgevers zijn antiquairs, musea en particulieren.

In de loop der jaren is hij zich gaan specialiseren in inlegwerk met hout, koper, ivoor en parelmoer. Dat inlegwerk is een heel secuur werkje, waarbij de verschillende onderdelen met flinterdunne figuurzaagjes met de hand worden uitgezaagd.

Op dit moment werkt hij aan een achttiende- eeuwse Franse klok. Het vergulde metaalwerk is tijdelijk verwijderd, zodat de wanden kunnen worden gerestaureerd. Hierop zit imitatiemalachiet, een dun laagje hoorn met daarachter gekleurd papier. De verlijmde stukken laten na twee eeuwen los, maar de vaardige handen van Dietmar kunnen het herstellen.

Lakschildluis
Politoeren is een van zijn specialiteiten. Hij legt uit wat dat nou precies is: ‘Politoer is een vloeistof gemaakt van schellak. Dit is de harsachtige afscheiding van de lakschildluis. Deze wordt opgelost in alcohol. Met een dot katoen wordt de politoervernis laagje na laagje in het hout gewreven. Zo worden soms wel veertig heel dunne laagjes aangebracht. Omdat politoer heel kwetsbaar is, kun je er eigenlijk niet echt iets op zetten, want vocht en vloeistoffen geven kringen of lossen de politoer weer op.’

Politoeren is een tijdrovend en secuur werkje, zoals alle restauratiewerk. Het arbeidsloon is vaak de grootste kostenpost, vandaar dat het eigenlijk alleen voor hele kostbare stukken loont om ze te restaureren.

Op gedexnus.nl is een video te zien waarop u hem en Kees van Mierlo aan het werk kunt zien.

TEKST: MIRJAM BOELAARS
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus