ONTWIKKELINGEN

EXTREME BOETES HERZIEN – Vakantieverhuurders voelen zich eindelijk gehoord

In afwachting van nieuw beleid stopt de gemeente Amsterdam voorlopig met het uitdelen van extreem hoge boetes aan vakantieverhuurders. ‘Uw verhaal raakt mij, u ziet weinig medeleven vanuit gemeente; dan bij dezen in ieder geval van mij’, sprak verantwoordelijk wethouder Zita Pels (GroenLinks) op 9 juni tegen ruim twintig verhuurders die inspraken bij de gemeenteraad.

De extreem hoge boetes waren eerder ingesteld om grote overtreders aan te kunnen pakken die grof verdienden aan het verhuren van hele panden aan toeristen. Ook rond de Burgwallen heeft de gemeente diverse illegale hotels kunnen oprollen. Misstanden moeten worden aangepakt, daar zijn ook de verhuurders het over eens. De schaarse woonvoorraad mag niet worden misbruikt.

Inmiddels zijn de voorwaarden aangescherpt. Wie nu aan toeristen verhuurt, is gebonden aan strenge, maar zeer ingewikkelde regels, die ook nog eens regelmatig veranderen.

Exorbitant
Mede door strenge handhaving zijn de excessen weg, maar de extreme boetes zijn gebleven. Men wordt geacht de regels te kennen, maar nu treffen die extreme boetes ook vakantieverhuurders die zich aantoonbaar wél aan de geldende regels willen houden. Een kleine administratieve fout leidt meteen zonder waarschuwing tot een extreem hoge boete die niet in verhouding is tot de overtreding. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daar was ook de raad het unaniem over eens.

‘Waarom niet bij een eerste keer in de fout een waarschuwende boete die in proportie is met de overtreding?’ vroeg een van de gedupeerden. ‘In andere gemeenten, onder andere Utrecht, is de boete bij een eerste keer in de fout gaan een paar honderd euro. Nog zuur, maar te overzien.’

Een vakantieverhuurder kreeg een boete van 11.700 euro terwijl hij maar één week had verhuurd met een opbrengst van 500 euro. Hij kon niet rekenen op enig begrip van de gemeente. Slechts een regeling dat hij de boete binnen een jaar mag aflossen was mogelijk. ‘Dit had voorkomen kunnen worden’, zei raadslid Rogier Havelaar (CDA) die zich al langer verzet tegen de extreem hoge boetes.

Ommekeer
Wethouder Zita Pels (volkshuisvesting) beloofde in gesprek te gaan met degenen die bezwaar maakten tegen de hoge boetes. Die hoeven voorlopig niet te worden betaald totdat een en ander is uitgezocht.

Pels: ‘Ik kan niet precies zeggen wat we gaan doen met de boetes die zijn uitgedeeld. We gaan geen loze beloftes doen en moeten dat juridisch uitzoeken.’

Havelaar: ‘De manier waarop Amsterdam hiermee is omgegaan is ronduit schandalig. Maar ik zie eindelijk een ommekeer in de raad en de empathie lijkt terug te komen. Het belangrijkste is nu om zo snel mogelijk het inhumane boetebeleid aan te passen, zoals aangekondigd in het coalitieakkoord.’

in het kort:

  • Bij vakantieverhuur is de verhuurder ingeschreven op het betreffende adres en verhuurt de gehele woning aan maximaal 4 personen. Dit mag slechts gedurende 30 dagen per jaar. Men dient elke verhuur vantevoren te melden bij de gemeente. Vergunningaanvraag: jaarlijks.
  • Bij Bed & Breakfast-verhuur is er sprake van verhuur van een deel van de woning aan maximaal 4 personen waarbij de verhuurder, die daar ook staat ingeschreven, zelf thuis is wanneer er gasten zijn. Vergunningaanvraag: eenmalig.

Alle verhuurders moeten hun landelijk registratienummer vermelden op elke uiting waarmee zij gasten werven, zoals op websites en verhuurplatforms maar ook op folders of visitekaartjes.

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus