LEEFBAARHEID

Vierentwintig uur

Op zaterdag 14 mei staat de binnenstad in het middelpunt van de belangstelling. Het programma wordt om 6 uur ’s morgens afgetrapt door het Patta Running Team met een city run van 10 kilometer. Maar veel meer lokale ondernemers en organisaties doen mee aan 24H Centrum.

In 2013 werd het initiatief ‘24H Ontdek je stad’ door amsterdam&partners gelanceerd. Dat jaar werden veel jubilea gevierd, zoals 400 jaar Amsterdamse grachtengordel, 125 jaar Concertgebouw en 225 jaar Felix Meritis. Het was een goede aanleiding om activiteiten te organiseren voor en door Amsterdammers. In deze editie van 24H Centrum worden het Wallengebied, de Rembrandtpleinbuurt en de Leidsepleinbuurt uitgelicht. Drukte en overlast vormen namelijk niet het hele verhaal van de binnenstad; er zijn genoeg inspirerende ondernemers en organisaties actief. En dat moet maar eens bekend worden.

Trots
Geerte Udo, directeur van amsterdam& partners, vertelt dat het belangrijk en ook heel inspirerend is om je eigen stad te verkennen.

Gedurende 24 uur staat Amsterdam- Centrum in de schijnwerpers. Binnenstadsbewoners, maar ook inwoners van andere delen van de stad en daarbuiten kunnen interessante locaties bezoeken en deelnemen aan bijzondere activiteiten. ‘Mensen maken samen de stad. Amsterdammers lijken hun eigen stad voor lief te nemen, terwijl ze er juist trots op zouden moeten zijn.’

Programmeur Alexander van der Meer merkt dat de animo om mee te doen aan 24H Centrum ongelofelijk groot is. Hij hoopt dat Amsterdammers na de coronabeperkingen staan te springen om hun eigen stad weer te gaan ontdekken. Het overwegend Nederlandstalige programma is gevarieerd en daardoor geschikt voor belangstellenden van alle leeftijden en achtergronden. Een tipje van de sluier kan hij wel oplichten, nog vóór de officiële lancering.

Yoga
‘In de boeddhistische tempel kunnen bezoekers getuige zijn van een theeceremonie en een wierookoffer. Ook kunstcentrum W139, de Condomerie en The Upcycle doen mee. Green Light District legt die dag de nadruk op een groene en duurzame binnenstad. De Bijenkorf verzorgt een vroege rondleiding en yoga op het dak. In het Koninklijk Paleis wordt voorgelezen door de VoorleesExpress. Tours That Matter organiseert een verhalenavond. Rambler Studios laat zien dat fashion ook sociaal kan zijn. Verder doen Ons’ Lieve Heer op Solder, Brouwerij De Prael, het Amsterdams Marionetten Theater, de Koninklijke Industrieele Groote Club mee aan 24H Centrum.’

Het volledige programma zal in de eerste week van april bekend worden gemaakt. De activiteiten zijn in principe gratis. Voor meer exclusieve programmaonderdelen is de capaciteit beperkt en is reserveren noodzakelijk. Houd de website iamsterdam.nl/24h en de sociale media van amsterdam&partners in de gaten en mis niets van het veelzijdige programma.

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus