MENSEN

De rij van Patta

Tegenover bakker BROOD op de Zeedijk staat al vroeg een clubje mensen, mobieltjes in de hand en de oortjes ‘op scherp’. Ze willen naar schoenenwinkel Patta op de Zeedijk. Oprichter Guillaume Schmidt gaat er zijn must have presenteren: de Patta X Nike Air Max 1 The Wave! Een icoon onder de schoenen.

Het groepje wordt een rij. En die wordt langer en langer. Zelfs tot aan de hoek van de Rechtboomssloot en de Geldersekade. Op het fietspad staan ze, niet ongevaarlijk, maar het is een vredelievend samengaan tussen de gehaaste medemens en de jongens en meisjes verlangend naar hun nieuwe schoeisel. Dan wordt er aangebeld. Twee jonge mannen uit de rij vragen beleefd of ze bij mij hun stokbroodje mogen afbakken. ‘Foutje,’ zo vertellen ze, ‘afbakbrood gekocht.’ En ja, als je toch mag binnenkomen, is een toiletgang ook uiterst plezierig en graag een kopje koffie.

Ze hebben gespaard voor de schoenen en vertellen dat je maar één paar tegelijk mag kopen. Dat tweede paar zou het dubbele opbrengen op Marktplaats. Als ze teruggaan in de rij – vrienden hielden hun plek bezet – gaat er een gejoel op.

Zelf kwamen ze niet uit Amsterdam, maar ze wisten zeker: ‘Amsterdammers zijn te gek!’

Uitbundig gezwaaid hebben we: ‘Vrienden voor het leven!’

GREET VAN DER KRIEKE

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus