ONTWIKKELINGEN

BUURTHISTORIE – De vloer van de Oude Kerk komt tot leven

Op het internet kun je eindeloos spitten naar informatie. Hoe meer je graaft, hoe meer je vindt. Dat geldt ook voor de website gravenopinternet. nl. De naam van de website is een woordspeling, want je kunt letterlijk graven in de graven van Amsterdammers die in de Oude Kerk hun laatste rustplaats vonden. Zij komen als het ware weer tot leven. Onlangs is de website geheel gemoderniseerd.

Het begon in 2003, toen een groep enthousiaste bezoekers en kenners van de Oude Kerk een database wilde samenstellen van alle graven van de omvangrijke zerkenvloer. Diepgaand historisch en genealogisch onderzoek leverde een groeiende lijst namen op uit de grafboeken en archieven.

De gegevens werden in 2004 voor het grote publiek toegankelijk met de lancering van de interactieve website. Vanaf dat moment kan iedereen zich de toegang verschaffen tot de geschiedenis van Amsterdam, zoals die is vastgelegd in de Oude Kerk. Het is vooral bijzonder dat bezoekers van de website zelf een bijdrage kunnen leveren of, indien nodig, correcties kunnen voorstellen.

De website is veel meer dan een verzameling namen. Wie de website opent, kan met de cursor een graf aanwijzen. Via een pop up wordt direct inzichtelijk wie er ooit begraven werden. Dat laatste is niet onbelangrijk, want in de loop der tijd zijn er ook graven geruimd. Ook dat is keurig bijgehouden.

Wie op een naam klikt krijgt de informatie die over de vroege Amsterdammers beschikbaar is. Zo weten we dat de grote componist en organist van de Oude Kerk Jan Pieterszoon Sweelinck op 20 oktober 1621 werd begraven in graf nummer 99, maar ook dat hij woonde op verschillende adressen in de buurt: Lange Niezel, Heintje Hoekssteeg (Heyntgen Hoecxstege), Molensteeg, Oudekerksplein en de Koestraat. Verder leren we dat hij misschien ook in het graf ernaast werd bijgezet, want uit archiefonderzoek blijkt dat graf 99 in 1662 vol was en rond 1666 werd geruimd. Daarna zijn daar nog 6 begravingen geweest.

De zerkenvloer van de Oude Kerk geeft dus een mooi beeld van de zeventiende en achttiende-eeuwse dynamiek van de stad en komt door het internet weer helemaal tot leven.

Heeft u ook familie of buren in de Oude Kerk?
Ga eens graven op gravenopinternet.nl

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus