LEEFBAARHEID

Eten met Anton en Jo – KYO IN DE KONINGSSTRAAT 

Ruim over de rand. Leuk!

Voor de allereerste editie van deze rubriek zijn we gaan eten bij restaurant Kyo, Koningsstraat 29.
Het is uitstekend bevallen; dit Izakaya style restaurant is de perfecte plek om ongedwongen te genieten van de Japanse keuken.

Als gevolg van de nieuwe maatregelen reserveren we extra vroeg. We zijn de eerste gasten en dat voelt nog wat onwennig, maar gaande de avond zit het restaurant helemaal vol. Het is zelfs nog haasten om alle gasten te kunnen helpen in het korte tijdsbestek.

Na ons eerste glas sake zitten we er prima in. De sake wordt traditioneel geserveerd, wat wil zeggen tot ruim over de rand van het glas. Het restant wordt opgevangen in een soort onderzetter, dit kun je later weer bijschenken in het glas. Misschien niet heel praktisch, want het druppelt nogal, maar wel erg leuk.
Na het bestuderen van de menukaart bestellen we meerdere kleine gerechten. Eigenlijk zijn alle gerechten klein, maar dat is nou ook precies de bedoeling van Izakaya style. We beginnen met een aantal gerechten van de grill waarbij de aburi chasyu een echte aanrader blijkt te zijn. Dit geroosterde buikspek wordt gemarineerd in sake, zoete rijstwijn en sojasaus. Niet veel later zullen we er nog een portie van bestellen.

Naast diverse grillgerechten biedt Kyo ruime keuze aan sashimi, gefrituurde hapjes, salades en bijgerechten. Stuk voor stuk super vers, mooi gepresenteerd en smaakvol. Een goede balans van frisse en zware gerechten. De mini okonomiyaki blijkt ook een groot succes. Dit zijn gevulde Japanse pannenkoekjes met bonitovlokken en frisse mayonaise. Door de warmte van het gerecht lijken de bonitovlokken te dansen op je bord, spectaculair!
Het restaurant bestaat nu ongeveer een jaar, het interieur oogt gezellig en uitnodigend. We worden vriendelijk geholpen en waar nodig kundig geadviseerd. De overvloedige kaart maakt het lastig kiezen, maar eigenlijk blijkt elk gerecht een juiste keuze. De prijzen zijn gemiddeld, wij eten er met twee personen voor ongeveer 90 euro. Kyo is wat ons betreft een echte aanwinst voor de buurt.

Ga hier eens eten!

TEKST: ANTON EK
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus