Schep-ijs van Tofani
De familie Tofani, afkomstig uit het Toscaanse dorpje Benabbio, is begonnen met een ijscowinkel aan de Oude Waal. Vanaf de jaren vijftig werd het schep-ijs van Tofani een begrip in de Nieuwmarktbuurt, toen de ijsco-, koffie- en broodjeszaak zich vestigde op Kloveniersburgwal 16.
Nu staan de broers Riccardo en Daniele Politi, eveneens afkomstig uit Benabbio, er aan het roer.
De familie Politi dreef vóór de oorlog tot eind jaren zeventig een ijszaak in Utrecht, onderbroken door de jaren van de Duitse bezetting.
Riccardo Politi heeft eerst nog praktijkervaring opgedaan in München en Leipzig, waarna hij met zijn broer Daniele in de leer is gegaan bij Tofani. Hun leertijd liep tot 2003, en in datzelfde jaar konden zij samen de zaak overnemen en voortzetten. Vanaf de overname is alle apparatuur vernieuwd en zijn alle ijs-productieprocessen verbeterd.
De broers werken met louter natuurlijke producten van verschillende leveranciers en merken. Ze vergelijken die, kiezen per ingrediënt voor de beste kwaliteit en bezuinigen daar niet op. Zo bevat hun chocolade-ijs nu veel meer cacao dan vroeger.
Sommige smaken zullen altijd voorradig zijn: pistache, aardbei, mango en chocolade. Maar niet alle ijs is makkelijk te maken. Zo leveren overrijpe bananen – geel met bruine plekjes – de beste banaanpulp op. Maar die pulp verkleurt al snel naar donkerbruin-grijs, wat er minder smakelijk uitziet.
Ook moet je elke keer de machine na dit proces grondig schoonmaken, voordat je er een andere ijssoort in kunt bereiden. Nogal een arbeidsintensief proces; daardoor is bananenijs bijvoorbeeld minder vaak voorradig. Smaken zijn natuurlijk ook aan mode onderhevig. Zo wordt gemberijs steeds populairder, net als gemberthee. Normaliter duurt het seizoen bij Tofani van midden maart tot eind oktober. De broers kunnen deze periode met een week verkorten of verlengen, afhankelijk van het weer, maar wonen in de wintermaanden in Benabbio.
Ze werken met een team van vaak jonge Italianen, van wie Michelle sinds 2012 de meest vaste kracht is. De anderen blijven hier één enkel seizoen.
Zo ging het tot maart 2020. Daarna hebben de restrictieve coronamaatregelen ook deze zaak in de wielen gereden: Italië moest als eerste Europese land maatregelen treffen en kende de meeste ziekte- en sterfgevallen. Hoewel het jaar 2020 deels verloren ging en ook 2021 moeilijk begon, kunt u nu weer een heerlijk ambachtelijk ijsje halen bij Riccardo en Daniele Politi.
TEKST: HANS VAN DAALEN
FOT: RENÉ LOUMAN