ONTWIKKELINGEN

Landelijke rust in de Boerensteeg

Waarheen kun je vluchten als je even geen zin hebt in de hectiek van de binnenstad? De bewoners van huizen grenzend aan de Boerensteeg hebben geluk, want de hoftuin aan de achterzijde is een heerlijke oase.

Toeristen komen hier vrijwel niet, alleen mensen die een onderkomen hebben geboekt in een van de aan­grenzende panden. Vogels overstem­men er in het voorjaar de stadse ge­luiden met hun gekwinkeleer.

Stan Paardekooper en Jim Jochems zijn de ‘groene krachten’ van deze steeg. Het is eigenlijk meer een idyl­lisch pleintje met drie ingangen: aan de Bethaniënstraat, de Kloveniersburgwal en de Bethaniëndwarsstraat.

Paardekooper en Jochems zijn al bijna dertig jaar buurtbewoners en zorgen ervoor dat het er schoon en uitbundig groen is. Toen de zandbak in onbruik was geraakt, werd deze met steun van het stadsdeel omgetoverd tot een weel­derig bloemenperk. Er staan weliswaar veel fietsen geparkeerd, maar die val­len nauwelijks op tussen alle bloeiende planten en struiken.

Sommige bewoners wonen hier al heel lang. Daarnaast verblijven hier steeds meer tijdelijke gasten – studenten, ex­pats en een enkele toerist – en ook zij begrijpen kennelijk dat ze de rust moe­ten koesteren. Paardekooper is heel blij dat de Boerensteeg met hekken afge­sloten is: ‘Dat is echt nodig, want an­ders zou het er veel minder stil en over­zichtelijk zijn. Dan zouden de straat­dealers, die zich posteren op de hoeken van de Bethaniënstraat, hier hun deals gaan afwikkelen.’

Hij weet van horen zeggen dat decen­nia geleden het pleintje een afwerk­plek was voor illegale prostitutie. Gebruikers waren er in de weer met harddrugs. Het was toen een acheneb­bisj-zooi. Daardoor hadden ook inbre­kers vrij spel en konden zij ongezien de huizen via de achterkant betreden. ‘Dat moeten we niet terug willen hebben.’

De binnenhof leent zich voor allerlei gezamenlijke activiteiten. Deze zomer zorgde een Braziliaanse violist voor een uitzonderlijke culturele ervaring in het kader van Red Light Arts and Cul­ture. Een succes, vindt Paardekooper. Hij zou in de Boerensteeg graag ook een mooi buurtfeest willen organise­ren. Er zijn altijd wel buurtbewoners te vinden die mee willen helpen.

Zoiets is een goede gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en de ‘woonwensen’ van straat en buurt te delen. En wie weet gaan dan ook meer bewoners samen de omgeving verzor­gen van het bijzondere huizenblok: niet alleen de achterzijde, maar ook de straatkant.

TEKST: NORINDA FENNEMA
FOTO: STAN PAARDEKOOPER

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus