ONDERNEMEN

Galerie Vriend van Bavink: ‘Wat hangt daar nu weer?’

Een bezoek aan Galerie Vriend van Bavink op Geldersekade 34 begint met een lesje literatuur door galeriehouder Ruben Bunder (1983). Wie was Bavink?

In het verhaal De Titaantjes van Nescio komt de schilder Bavink voor. Een jon­ge, vrijgevochten non-conformistische ziel, wars van het establishment. Dat is waar ook Ruben Bunder, samen met compagnon Meier Boersma, in de gale­rie naar op zoek is.
Het loopt helaas niet goed met de ro­manfiguur Bavink af. Hij krijgt het idee dat hij van God opdracht heeft gekre­gen om de zon te schilderen, maar de zon laat zich niet vangen. Hij gaat gele cirkels zien en belandt in het gesticht.
In de verhalenbundel van Nescio komt ook de Uitvreter voor, een hele goede vriend van Bavink. Bunder: ‘Eigenlijk zijn wij de Uitvreter, maar dat klinkt voor een galerie niet aanlokkelijk. Vandaar: Vriend van Bavink.’

Vijftien jaar geleden mochten Bunder en Boersma de voormalige kappers­zaak in de supermarkt Pacific Place huren van eigenaar Kin Ping Dun. Daar barst het los. Op die paar vierkante meters realiseren zij avant-gardekunst: theater en heel veel spraakmakende tentoonstellingen.
De twee hebben grotere ambities. Als de Pacific Place verbouwd is tot het viersterrenhotel MAI (Meet Asia In Amsterdam), wordt het Galerie Vriend van Bavink gegund om per 1 maart jongstleden 200 meter expositieruim­te op de begane grond van het hotel te gaan exploiteren. Let op: gegund. Voorwaar, een prachtig gebaar.
Waar burgemeester Halsema graag kunst en cultuur ziet verschijnen op de Wallen, gebeurt dat hier ook daadwer­kelijk. Hier ontstaat een wisselwerking tussen hotelgasten en kunstenaars. De getoonde kunst beslaat een breed spec­trum van fotografen, beeldhouwers, sculpturen en enorme schilderijen. Al­les kan geëxposeerd worden. Leidraad voor al die verschillende exposities is kunst waar Bunder en Boersma zelf warm van worden. Kunst die ze ‘pakt’.

Hoewel de deur altijd open staat, be­staat er wonderlijk genoeg een soort drempelvrees. Waar komt toch die schroom vandaan dat mensen wel door de ramen kijken maar niet de stap zet­ten om naar binnen te gaan? U wordt van harte uitgenodigd binnen te kijken en Bunder vertelt desgewenst graag over de kunst die op dat moment ge­toond wordt.
Het is de bedoeling dat juist ook de buurt even komt buurten. ‘Wat hangt daar nu weer?’ En natuurlijk, als u overweegt kunst aan te schaffen: hier is kunst met een Hoofdletter te koop. Maar geniet allereerst van die bijzondere Ga­lerie Vriend van Bavink. Zo is er tot za­terdag 6 november nog de tentoonstel­ling te zien rondom Jan Hoek (1984), met zijn unieke kleurrijke foto’s.

Zie ook www.vanbavinkgallery.com

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus