MENSEN

Lang leve de minibieb

Op de omslagillustratie van de VPRO-gids van 6 maart staat een jonge vrouw met een fiets in een weiland. Met haar beide onderarmen steunt ze op een kleine boekenkast met raampjes dat aan het fietsframe is gemonteerd. Op het kastje een logo: VPRO boekengids.

Er is dit jaar vanwege corona geen Boekenweek in maart. Daarom pakt de gids uit met een artikel over de ‘minibieb der Onvolprezen Boeken’.

De Amerikaan Todd Bol begon nog niet zo lang geleden met de Little Free Library. Een kastje met ruilboeken. In 2009 maakte hij een eerste kastje als eerbetoon aan zijn overleden moeder in de vorm van een replica van haar houten schooltje.

Zijn initiatief werd zo gewaardeerd dat hij van heinde en verre bestellingen kreeg. Binnen twee jaar had Todd Bol 2510 Little Free Libraries getimmerd en verspreid over de VS. Het fenomeen sloeg wereldwijd aan. Ook in Nederland.

Vroeger had je een gelezen boek misschien achtergelaten op een bankje in het park, maar nu is daarvoor een alternatief: het gevel-, weggeef- of minibibliotheekje. Soms is dat een grillige boomstronk met tien kastjes. Dan weer eens een omgetoverde telefooncel. Of een klein, in vrolijke kleuren geschilderd huisje.

Ik besloot de Burgwallen eens af te stropen op zoek naar de kastjes, maar de gevelbibliotheekjes bleken wel erg dun gezaaid. Op een viertal plekken trof ik ze aan, hoewel er één was ingestort en korte tijd later verwijderd. Er restten dus nog drie adresjes.

Adresjes in de buurt
Er hangt een heel mooi rood getimmerd huisje met perspex deurtjes op de hoek van de Bethaniënstraat en de Oudezijds Achterburgwal. Een tweede minibieb, een laag kastje met schuifdeurtjes, is te vinden voor de gevel van Oudezijds Voorburgwal 133. En een stevig boekenkistje staat op de verhoogde stoep van Oudezijds Voorburgwal nummer 71.

Polanski
Gretig trok ik uit dit laatste boekenkistje enkele biografieën over de filmmakers Fassbinder, Polanski, Ozu en Lubitsch, en de autobiografie van Lilian Gish, een van de eerste filmdiva’s. Uit licht schaamtegevoel voor zoveel gretigheid heb ik, nog diezelfde dag, wat andere boeken terug aangeleverd. Terwijl ik dat deed, ging de deur van het pand open.

Even dacht ik de beheerder van het biebje in de ogen te kijken. ‘Nee, dat zijn mijn buren op de begane grond. Ze gaan volgend weekend verhuizen.’ Tot mijn verdriet bleek het meeneembibliotheekje mee te zullen gaan in de verhuizing. Nu zijn er dus nog maar twee minibiebjes in het verspreidingsgebied van buurtkrant d’Oude Binnenstad.

Oproep
Mijn buurman is timmerman, ik heb boeken en 1 + 1 = 2. Samen kunnen we dus bijdragen aan het leesplezier en de minibieb der Onvolprezen Boeken. Daarom wil ik een oproep doen. Het gaat zo goed met de geveltuintjes, laat dus ook de minibiebjes floreren!

TEKST: HANS VAN DAALEN
FOTO: HANS VAN DAALEN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus