ONTWIKKELINGEN

Graffitikunst – Trompe-l’oeil in de Trompettersteeg

In de Trompettersteeg, de smalste steeg van Amsterdam, is een muurschildering gemaakt door streetartkunstenaar Dopie (37), die in werkelijkheid Tom Linnenbank heet. Het is een optische illusie. Kunstenaar Dopie experimenteert al jaren met deze techniek. Het duurde bijna vijf dagen voor het kunstwerk klaar was.

Het anamorfe kunstwerk is een initiatief van Amsterdam Street Art (ASA) en is gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam en ondernemersvereniging BIZ Burgwallen. De donkere Trompettersteeg, die slechts 90 centimeter breed is, wordt vaak ‘ondergetagd’. Het is de bedoeling dat de steeg minder snel wordt ondergekalkt nu er door een graffitiartiest een kunstwerk van is gemaakt. Het laatste kunstwerk is al de vierde creatie die hier door ASA is gerealiseerd.

Wie de steeg inkijkt, ziet op de muren en het plafond het wapen van Amsterdam met de drie witte kruisen. Omdat de steeg een plafond heeft, is het een 360-gradenkunstwerk geworden. In Het Parool, zegt de kunstenaar: ‘Er hangen twee lampen in de steeg, waardoor een donkere schaduwstrook ontstaat in het midden. Die wilde ik gebruiken, zo kwam ik algauw uit bij het wapen van Amsterdam’.

Je moet wel aan de ingang van de steeg staan om de juiste verhouding te zien. Als je de steeg verder inloopt, word je zélf onderdeel van het stadswapen. Die optische illusie moet je als toeschouwer echt zelf ervaren.

FOTO: BERT NAP

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus