MENSEN

Wonen op de Wallen

Wie? Anton Pauw en Henny Heikens
Sinds? 2014

‘Dan zet ik op maandag en donderdag de vuilnis buiten, in de Hoogstraat, en groet ik even het paleis op de Dam. Wie heeft dat nu?’, zegt Anton Pauw (1961). Samen met Henny Heikens (1960) is hij ruim zes jaar geleden teruggekeerd naar Amsterdam.

Ze bewonen een fijn huis in de Bethaniëndwarsstraat. De grote drommen toeristen gaan aan het bijna vergeten straatje voorbij. Nu zijn minder decibellen op de Wallen weliswaar voor iedereen al prettig, maar voor deze beide heren organisten met hun gevoelige oren is dat een absolute must.
Anton is officieel als stadsorganist in dienst bij de stad Haarlem, een unieke functie die verder niet in Nederland bestaat. Hij bespeelt het orgel van de Grote of St. Bavokerk. Met groot plezier bespeelt hij er het beroemde Müller- orgel tijdens kerkdiensten, concerten of talloze rondleidingen voor de wat meer bemiddelde toeristen van cruiseschepen.
Henny bespeelt op zondagmorgen het orgel in Rijswijk. In de Oude Kerk begeleidt hij diensten en dirigeert er het koor. Verder geeft hij les aan het conservatorium in Amsterdam en is hij al ruim dertig jaar een dag per week werkzaam in de muziekkamer op begraafplaats de Nieuwe Ooster. ‘Vroeger was het uitsluitend orgelspel, dat is nu veel gevarieerder geworden. Jawel, ik zet André Hazes op. Ik doe het graag, de dienst moet perfect verlopen!’

De liefde voor de muziek was er al heel vroeg. En als je dan als jongetje wekelijks de gang naar de kerk maakt, ligt de keuze voor het orgel al snel voor de hand. Anton en Henny lopen veel door de buurt. Ze genieten van de schoonheid en zijn geweldig gelukkig in de Bethaniëndwarsstraat.

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE
FOTO: RENÉ LOUMAN

 

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus