ONTWIKKELINGEN

Verhalenwandeling – 30 jaar NV Zeedijk

NV Zeedijk viert in december het 35-jarig bestaan en trakteert op een bijzondere stadswandeling. Tien markante Amsterdammers, onder wie oud-burgemeester Job Cohen, Patta-oprichter Edson Sabajo, voormalig wijkagent Joep de Groot en stadsdichter Gershwin Bonevacia, vertellen in een digitale audiotour het verhaal van ‘het echte Amsterdam’.

Alle bijzondere verhalen over de favoriete plekken in de binnenstad schetsen samen een beeld van de buurt, waarbij de rijke geschiedenis van de Zeedijk de verbindende schakel vormt tussen de persoonlijke verhalen. Zo komen onder andere het Joodse verleden, de Sint Olofskapel, café ’t Mandje, de Waag en de Oude Kerk aan bod.
Deelnemers aan de audiotour kunnen zelf een route uitstippelen aan de hand van een kaart op de website www.stadswandeling.amsterdam.

Oordopjes
Gewapend met mobiele telefoon en oordopjes of koptelefoon gaat de wandeling op eigen tempo langs de verschillende locaties. Daar eenmaal aangekomen is een klik op de digitale kaart voldoende om naar het bijbehorende verhaal te kunnen luisteren. De wandeling duurt ongeveer één uur en is kosteloos.

Audiotour
Janny Alberts, directeur van de NV Zeedijk, vindt het belangrijk dat Amsterdammers weer trots op de binnenstad zijn: ‘De wandeling is een coronaproof cadeau aan de stad Amsterdam en haar inwoners. De audiotour is dan ook een ode aan de Amsterdamse binnenstad. De stad zit vol prachtige mensen met inspirerende verhalen die verteld moeten worden. Want als we één ding geleerd hebben de afgelopen 35 jaar is het: Amsterdam maken we samen.’
Volgens Alberts moeten mensen weer het uitgangspunt voor beleid vormen in plaats van het geldelijk gewin. De sfeer en de veiligheid op straat zijn zeer gebaat bij betrokken bewoners en ondernemers. Dat is het uitgangspunt om te werken aan een betere balans in de buurt. Alberts: ‘De overheid hebben wij wel nodig om samen te werken. En het is belangrijk om een haalbaar einddoel voor ogen te hebben. Dan heeft deze buurt echt de toekomst.’

Zie voor de verhalenwandeling www.stadswandeling.amsterdam.

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus