ONTWIKKELINGEN

Café ’t Mandje moet blijven

Leuk is het niet, bedelen. Maar eigenaresse Diana van Laar van café ’t Mandje op de Zeedijk had geen andere keuze. Met een fundraisingsactie wist ze in november 2020 duizenden euro’s op te halen. Met dat geld heeft ze elk geval flink wat rekeningen kunnen betalen, waardoor het café niet definitief dicht hoeft.

Gesloten is ’t Mandje al een hele tijd. Vanaf dag één van de coronacrisis in maart, en ook in de zomermaanden – toen de horeca onder voorwaarden open mocht – is het historische café dicht gebleven. Reden: de ruimte is zo klein dat de anderhalvemeterregel niet is te handhaven.
Van Laar: ‘Je hebt dan zó weinig klanten. Zelfs met een klein terrasje zul je misschien 20, 30 procent van je omzet draaien. Maar al je kosten blijven hetzelfde.’ De marges van een klein café zijn sowieso beperkt, zegt ze. ‘Een vergunning voor ’t Mandje is even duur als voor een grand café als De Jaren.’

Bet van Beeren
Soep verkopen voor de deur zag Van Laar zichzelf niet doen. Bovendien, de buurt is uitgestorven: passanten zijn er nauwelijks. Een groot terras voor de deur was ook niet mogelijk, omdat de Zeedijk een doorgaande fietsroute is. De straat zou te smal worden.
Het plan om met buurtcafés samen een terras te exploiteren op de Nieuwmarkt leek aanvankelijk de oplossing – maar ketste uiteindelijk af op de zaterdagmarkt. Die wilde niet opschuiven. ‘En juist van het weekend moet je het hebben’, zegt Van Laar. Zo liepen alle mogelijke oplossingen stuk op regels, gebrek aan flexibiliteit en een zwalkend overheidsbeleid.
Dat laatste zit Van Laar wel het meest dwars. Het maakt haar woedend hoe met name de landelijke overheid ‘volkomen schijt’ heeft aan de horeca. Daar kan de steunregeling vanuit de staat, die toch al met veel vertraging wordt uitbetaald, weinig aan veranderen.
‘Zie ik die Rutte staan met de Koninklijke Horeca Nederland, met een gezicht van is het uur al bijna om?, wordt even tussen neus en lippen door gemeld dat de horeca nog langer dicht moet. En ik heb nog steeds niet officieel gehoord of de steunmaatregelen blijven.’
Met de opbrengst van de crowdfunding, haar eigen spaarcenten en wat overheidssteun kan Van Laar het nog even uitzingen. Van Laar is de achternicht van de legendarische Bet van Beeren en het scheelt dat het café en het pand al decennialang familiebezit zijn. Maar daar komt nu dan toch door de coronacrisis mogelijk een einde aan.
Van Laar is in gesprek om het pand te verkopen aan de NV Zeedijk, die beter is toegerust om het te renoveren. De exploitatie van het café zou dan ook in de verkoop kunnen. Van Laar verwacht echter niet de hoofdprijs: ‘Het is een plek met geschiedenis, die intact moet blijven. Dat kan je niet zomaar vervangen door een willekeurig nieuw concept.’

TEKST: WANDA NIKKELS

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus