MENSEN

Wonen op de Wallen

Wie? Pennie Key
Waar? Oudekerksplein 25, sinds 2020

‘Toen ik hier pas woonde, fotografeerden toeristen me. Soms stonden ineens mensen binnen die dachten dat dit huis onderdeel is van de Oude Kerk’, lacht Pennie Key. Zij is multidisciplinair kunstenaar en woont sinds medio januari in het ‘Huisje van Gerda’.
‘Ik ben gekozen als artist in residence door de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, juist toen de Oude Kerk besloot om dit huis als tijdelijk verblijf voor kunstenaars in te richten. Toen ze vroegen of ik op de Wallen wilde wonen, was ik meteen erg opgewonden. Seksualiteit is een integraal onderdeel van mijn werk. Nu heb ik de kans om het vanuit een ander perspectief te verkennen, in een stad waar prostitutie legaal en gereguleerd is, en een belangrijk onderdeel is van de winstgevende toeristenindustrie. Het boeit me om de positieve en negatieve aspecten van deze economie te onderzoeken.’
Key, geboren in Athene (1987), volgde haar opleiding in Londen, waar ze werkt en woont met haar echtgenoot acteur Tommy Key. Ze noemt zich queer woman, beoefent mixed martial arts en gebruikt in haar werk persoonlijke ervaringen in relatie tot verlangen, intimiteit en hoe maatschappelijke normen en machtsstructuren binnen bepaalde groepen of situaties te ondermijnen zijn.
We zitten aan de tafel waar Gerda altijd haar krant las. ‘Ik voel me bevoorrecht dat ik twee
jaar op deze historische plek mag wonen. Een unieke ervaring. Sinds het zo stil is, ervaar ik voor het eerst een buurtgevoel en ontmoet ik lieve buren, met wie ik wel had kennisgemaakt, maar die ik niet herkende in de bezoekersdrukte.’
Het plan was dat Key zichzelf met een presentatie in de Oude Kerk zou introduceren, maar gezien de corona-maatregelen is het nog even afwachten. Wel kan ze gelukkig dagelijks naar haar atelier op de Rijksakademie.

Volg nu alvast haar werk via Instagram en www.penniekey.com

TEKST + FOTO: EVELINE VAN DIJCK

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus