ONDERNEMEN

Sieraad van de Warmoesstraat – Cees van Sante, edelsmid

Mensen houden stil voor de vitrines van het pand op de hoek van Warmoesstraat 163 en de Sint Jansstraat. Die nodigen uit tot kijken. Maar wie als aspirant- koper of andere geïnteresseerde bij het atelier annex winkelruimte van Cees van Sante Edelsmid op bezoek gaat, moet wel even aanbellen. Dan word je door hondje Croket luidruchtig begroet.

Van Sante is geworteld in de buurt. Hij heeft gewoond in de Koestraat, op de Oudezijds Voorburgwal en in de Sint Janssstraat. Als we bij hem langsgaan, is dochter Marilou er ook. Ze is geboren op de Oudezijds Voorburgwal en ging vroeger naar school bij de Eerwaarde Zusters Augustinessen. Nu zit er op haar schoot een prachtig jongetje, Louen, de derde generatie Van Sante in het gezelschap.
Van Sante heeft deze plek op een bijzondere manier verkregen. Bijna vijftig jaar geleden, in 1972, ging hij met zijn vriendin naar de Kloveniersburgwal, om bij de Waarborg een rijkskeur in zijn gemaakte sieraden te laten stempelen.

Ondertussen wachtte zijn vriendin in een café. Daar trok haar bijzondere ring de aandacht van een bezoeker: ‘Wie heeft die ring gemaakt?’ Zij vertelde over haar vriend Cees, de edelsmid, en jawel: meneer had nog wel een ruimte beschikbaar. Sindsdien ontwerpt en maakt Van Sante zijn bijzondere sieraden op zijn huidige plek. Hij exposeert er uitsluitend eigen werk. Ook vervaardigt hij sieraden in opdracht van klanten die eigen ideeën leveren.
Tijdens een vakantie in Frankrijk vond hij een dode slang op de weg. Hij ontleedde hem, en raakte geïntrigeerd. Met als resultaat wonderschone zilveren en gouden rugwerveltjes, als collier of armband. Een ingenieuze sluiting completeert het geheel.

Van Sante heeft klanten uit de hele wereld. Sieraden worden niet alleen verzonden binnen Europa, maar ook naar China. Hij staat bekend om zijn originele trouwringen: Nederlandse stellen komen speciaal daarvoor naar hem toe. En toen hij zijn dagelijkse visje haalde bij vishandel Tel, op de Kloveniersburgwal, kreeg hij zomaar een opdracht uit Volendam om de trouwringen te verzorgen. Dat is dan boter bij de vis.

Dochter Marilou maakt weliswaar sieraden samen met haar vader, maar solitair werken zoals haar vader doet ze niet. Zij houdt van meer mensen om zich heen.
Beiden vertellen enthousiast over de buurt. Nee, bang zijn ze niet, waarom zou je? ‘Het is hier altijd een levendige, drukke volksbuurt geweest. Kindjes worden hier nog altijd geboren!’ En vol trots kijken ze allebei naar de kleine Louen.

Zie ook www.ceesvansante.nl
Instagram: ceesvansante

GREET VAN DER KRIEKE

Foto: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus