ONDERNEMEN

Couturier Peter Rommers – bijzondere kleding voor zelfbewuste vrouwen

Het fraai onderhouden pand Oudezijds Voorburgwal 282, met ingetogen belettering en enkele kleurige creaties in de etalage, herbergt tegenwoordig de stijlvolle couturesalon van Peter Rommers.
Deze rijzige heer met zijn vriendelijk gezicht is een charmante gastheer, die voluit praat over waar hij al jaren het liefst mee bezig is: het maken van bijzondere kleding.

Rommers is ronduit opgetogen over de prettige en lichte ruimte op de begane grond waar sinds oktober vorig jaar zijn atelier is gevestigd. Bij binnenkomst zijn er kleurrijke creaties te bewonderen en in de salon kan hij in alle rust zijn klanten ontvangen. Via de ramen aan de achterkant kijkt hij uit op het rustige pleintje dat hoort bij De Brakke Grond. Tot zijn genoegen heeft hij weer kunnen terugkeren naar de binnenstad, waar hij ooit zijn carrière als couturier begon. Deze zijde van de Voorburgwal is zijn favoriete deel van de Burgwallenbuurt. Aan het werk in zijn atelier heeft hij door de etalage heen uitzicht op het voormalige Stadhuis, nu hotel The Grand.
Deze locatie inspireerde hem tot het maken van een tekening van ‘zijn gracht’, waarmee hij een zijden shawl heeft bedrukt die nu prominent in de etalage hangt. In de nabije toekomst kunnen we misschien vaker dergelijke experimenten van hem verwachten.
Sinds zijn afstuderen in 1981 aan Artibus, de Utrechtse Kunstacademie, heeft Rommers gewerkt als freelance ontwerper en stylist, waarna hij in 1994 is gestart met zijn eigen label.
Van de Prinsenstraat, via onder andere Westerdoksdijk en World Fashion Centre, belandde hij in het centrum van Amsterdam op loopafstand van zijn huis. Nu is hij ook goed bereikbaar voor zijn vaste clientèle die hem al jaren trouw is gebleven.

Eigen atelier
Couture is prijzig, maar zeer gewild bij zelfbewuste vrouwen die het zich kunnen veroorloven om bijzonder en representatief gekleed te gaan. Rommers gebruikt voor de kledingstukken de mooiste zijde, katoen en wol, uitsluitend van Europese origine. De stoffen bestelt hij bij de Parijse stoffenbeurs die hij tweemaal per jaar bezoekt.
Voor elke klant ontwerpt en maakt hij elk kledingstuk op maat. Het hele proces vindt plaats in zijn eigen atelier: ontwerpen, patroontekenen, knippen, assembleren, afwerken en decoreren. Deze werkwijze garandeert de uitstraling van zijn creaties: stijlvol, flatteus en exclusief. Dat is precies wat zijn clientèle erg waardeert.
Tweemaal per jaar is er een nieuwe Peter Rommers-collectie. Het huidige adres lijkt hem trouwens uitermate geschikt om genodigden te ontvangen voor de nieuwe show. Tussendoor heeft hij ook nog bijzondere opdrachten, zoals het ontwerpen van bruids- en avondjurken, en het kleden van een muziekensemble bestaande uit drie dames én een heer.
Duurzaamheid is voor Rommers heel belangrijk. Hij gebruikt vrijwel geen stoffen waarin kunststof is verwerkt. Zijn invulling van couture heeft niets met de snelle modewereld te maken, want de lijnen zijn kort en de kleding wordt lokaal geproduceerd. Een dergelijke garderobe gaat veel langer mee en behoudt zijn waarde: dat is pas duurzaam. Hij leent geen kleding uit aan influencers. Daar heeft hij geen belang bij; het concept past niet bij zijn label, dat de persoonlijke benadering vooropstelt. Wel is er zijn PR-BASIC-collectie, met items die op maat gemaakt worden en onderling goed te combineren zijn tot een outfit die varieert van stoer tot gekleed, sportief of chic.

Rommers combineert zijn couture graag met antiek en andere vormen van kunst. Hij creëert daarmee voor zichzelf en zijn klanten een inspirerende omgeving waarin het prettig toeven is. Hij hoopt op deze manier nog heel lang te kunnen blijven werken in de buurt waar hij zich zo thuis voelt.

Zie ook www.peterrommers.nl
Facebook en Instagram

NORINDA FENNEMA

Foto: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus