MENSEN

Amsterdams Marionetten Theater – opera aan een touwtje

Tijdens de protesten tegen de afbraak van de Nieuwmarktbuurt was De Smederij in de Nieuwe Jonkerstraat ooit het hoofdkwartier van Aktiegroep Nieuwmarkt. In 1985 vestigde operaregisseur en ontwerper Hendrik Bonneur hier het Amsterdams Marionetten Theater.

De artistieke en zakelijke leiding is in handen van Frederieke Cannegieter. Vol enthousiasme vertelt zij over het klassieke marionettentheater.
Vergeet de eenvoudige verhaaltjes voor kleine kinderen. Denk in de richting van opera en muziektheater, waarbij de verhalen uit meerdere lagen bestaan die interessant zijn voor alle leeftijden.

Poppen
Behalve de zes vaste poppenspelers is er een heel team betrokken bij de totstandkoming van de voorstellingen.
Alle marionetten, rekwisieten en decors worden in het eigen atelier vervaardigd door vaste medewerkers, samen met freelancers. Sommigen komen zelfs van buiten Europa, waar bijvoorbeeld het ambacht van het houtsnijden nog in zeker aanzien staat.
Ook van dichtbij zijn de marionetten ware kunstwerken; de poppen zijn elegant en bewegen met grote souplesse. Hun kostuums worden gemaakt van zijde, kant en fluweel en met de hand gedecoreerd. Het decor en de rekwisieten geven de voorstelling diepte, en een uitgekiend lichtontwerp creëert de juiste sfeer.

De opera’s worden speciaal Nederlandstalig bewerkt, en de musici en zangers stemmen hun bijdragen af op de personages. Voor sommige, veelal jongere bezoekers is dit een eerste kennismaking met het operarepertoire.
Cannegieter: ‘Het Amsterdams Marionetten Theater is geliefd bij Amsterdammers, maar ook bezoekers van buiten de stad weten ons te vinden. Buitenlandse liefhebbers van marionettentheater komen speciaal voor ons naar Amsterdam.’
Groepen kunnen een kijkje achter de schermen nemen. Voor schoolkinderen worden speciale voorstellingen georganiseerd. En ook workshops, want wie wil er nou niet zelf een marionet in elkaar knutselen?

High tea
De sfeervolle theaterzaal, waar de kleur rood de boventoon voert, is flexibel in te richten en daardoor ook geschikt voor andere doeleinden. Zo is deze zaal te huur voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten. Het is ook een bijzondere trouwlocatie en er heeft zelfs al eens een uitvaartplechtigheid plaatsgevonden.
Regelmatig worden hier bijzondere Engelstalige films van Underground Cinema vertoond, met een eigen publiek. Voor andere gezelschappen is er een opera high tea of een operadiner. De catering daarvoor wordt geroemd.
Helaas is het Amsterdams Marionetten Theater in het huidige Kunstenplan buiten de boot gevallen. Gelukkig kan het voor giften een beroep doen op particulieren. En de marionetten kunnen worden gesponsord. Cannegieter hoopt met ingang van 2021 toch weer subsidie te ontvangen.

Zie ook www.marionettentheater.nl.

Lezers van d’Oude Binnenstad krijgen 5 euro korting op een voorstelling.

NORINDA FENNEMA

Foto: Amsterdams Marionetten Theater

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus