LEEFBAARHEID

Voer het Dijkverbod weer in

Toen de Zeedijk nog een no-gogebied was, met groepen dealers en verslaafden, bracht een verwijderingsbevel uitkomst. In de volksmond heette dat toen het Dijkverbod – en dat Dijkverbod moet terug.

In 1983 konden dealers voor bepaalde tijd uit het gebied worden verwijderd en in 1984 werd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een samenscholingsverbod opgenomen. Hierdoor kwam er een eind aan het kat-en-muisspel tussen dealers en politie. Deze middelen waren zeer effectief.

Machteloos
Maar we zijn weer terug bij af.
Terwijl veel verslaafden zijn verdwenen, staan de dealers weer op alle straathoeken. Want de politie mag het middel dat ooit zo effectief bleek niet meer gebruiken. Zij kan nu alleen een boete van 94 euro wegens rondhangen uitschrijven.

Intussen zijn de dealers de lachende derde. Zij boeken die boetes gemakkelijk als ‘onkosten’ af tegen de winsten van hun criminele activiteiten. En als zij hun prooien beloeren, moet de politie machteloos toezien.
Een 24 uursverwijderingsbevel heeft kracht. Daardoor kunnen de dealers uiteindelijk voor de rechter komen, en dat willen ze niet. Neem daarom het verwijderingsbevelweer op in artikel 2.18van de APV, zegt ook de politie, en verbied het ‘doelloos rondhangen’.
De politie wordt hierin gesteund door de bewoners en plaatselijke ondernemers.

Grimmig
Op zeker negentien verschillende plekken hangen in het Wallengebied, op de hoeken van de stegen, groepen dealers rond. Hun gedrag is vaak agressief.
De politie schetst een grimmig beeld.
Soms worden toeristen ingesloten door zo’n groep dealers en wordt hun geldonder dwang afgenomen.
Er zijn bedreigingen met messen.
Toeristen moeten onder pressie geldopnemen bij een pinautomaat.
Winkeliers, horeca-eigenaren en sekswerkers worden bedreigd.
Het komt zelfs voor dat een dealer, voordat de klant bij een sekswerker naar binnenstapt, voor de deur geld van hem ‘afvangt’.
Vrouwelijke bezoekers van de buurt worden lastiggevallen.
En horecaklanten op terrassen krijgenbezoekjes van langslopende dealers, die drugs aanbieden.

Verwijderingsbevel
Zolang de politie artikel 2.18 van de APV niet mag gebruiken zullen de dealers hun kans schoon zien. Politie, bewoners en ondernemers zijn het daarom met elkaar eens: voer het Dijkverbod weer in, om de criminele activiteiten te stoppen!

Foto: Shutterstock

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus